Sağlık Bakanlığı’ndan Strep-A salgını uyarısı
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bilgilendirmede Strep-A’nın nasıl bulaştığı, belirtileri, tedavisi ve hangi durumların acil olduğu tüm detaylarıyla verildi.
Strep A Nedir?
Küme A beta hemolitik streptokoklar nadiren önemli ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilir. Yaşamı tehdit eden başlıca A Kümesi beta hemolitik enfeksiyonlar, bakteriler kana, kaslara veya akciğer dokusuna girdiğinde ortaya çıkar. Önceki viral enfeksiyonlar, yaşamı tehdit eden önemli streptokok enfeksiyonlarına duyarlılığı artırır.
2022 yılının prestijiyle birlikte bazı ülkelerde daha belirgin olarak yaşamı tehdit eden önemli olayların sayısında belirgin bir artış yaşandı. Özellikle Eylül ayından bu yana İngiltere, İrlanda, Fransa, Hollanda, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden olay haberleri gelmeye başladı. Dünya çapında, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan artan olay raporları var. Ölümler de özellikle İngiltere ve Hollanda’dan bildirildi. Ülkemizden az sayıda vaka bildirilmiştir.
Strep A nasıl bulaşır?
Kişi, hasta bireylerin öksürme ve hapşırma yoluyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalması veya mikrobun yayıldığı yüzeylere ellerini yıkamadan ağız, burun veya göz teması ile temas etmesi ile hastalığa yakalanabilir. Derideki enfekte yaralarla doğrudan temas yoluyla da bulaşır. Hasta olan bireyler 24 saatlik antibiyotik tedavisinden sonra artık bulaşıcı değildir.
belirtiler
– Ani başlayan ateş
– Ani başlayan boğaz ağrısı
– Boyun lenf bezlerinde büyüme ve ağrı,
-Baş ağrısı, halsizlik,
– Bazı durumlarda mide bulantısı, karın ağrısı, kusma,
Vücutta yaygın kızarıklık ve kızarıklık da görülebilir.
*Burun akıntısı, öksürük, soğuk algınlığı semptomları olan kişilerde Küme A beta hemolitik streptokok enfeksiyonu olma olasılığı çok daha düşüktür.
Boğaz enfeksiyonu tedavisi
A küme beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarının tedavisine enfeksiyon ilerlemeden erken dönemde başlanması önemlidir ve yaşamı tehdit eden A geubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonu gelişimini önlemede çok değerlidir. Hekim tarafından önerilen antibiyotik tedavisi (oral şurup/hap veya kas içi enjeksiyon) ile tam iyileşme sağlanmakta ve olası olumsuzlukların önüne geçilmektedir. Değerli olan tedaviyi doktorunuzun size tavsiye ettiği şekil ve sürede doğru olarak uygulamanızdır. Küme A beta hemolitik streptokok boğaz enfeksiyonu olan kişiler, antibiyotik tedavisinin 24. saati tamamlanana kadar işe, okula veya kreşe gitmemelidir.
Hangi durumlar acil
Hayatı tehdit eden ciddi A kümesi beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarının gelişimini önlemek veya kontrol etmek için; Aşağıdaki durumlarda aile hekiminize veya hastanenize danışın:
senin çocuğun;
– Ani başlayan ateş ve boğaz ağrısı varsa ancak hapşırma, öksürme ve burun akıntısı gibi şikayetler yoksa (bunlar viral bir enfeksiyonu düşündürür),
-Ağrı kesici ve ateş düşürücü vermenize rağmen ateşiniz düşmüyorsa ve giderek kötüleşiyorsa,
-Normalden çok daha az yemek yer veya sıvı tüketmez,
– Kızarıklık ve döküntüler tüm vücuda yayılmışsa,
– Bebeğiniz 3 aylıktan küçük ve ateşi 38C ve üzeri ise veya 3 aylıktan büyük ve ateşi 390C ve üzeri ise.
-Aşağıdaki durumlardan herhangi birinin varlığında 112 acil hattını arayın veya Acil Servise başvurun.
senin çocuğun;
– Nefes almada zorluk (hırıltılı nefes alıyor olabilirsiniz veya nefes alırken midenizin kaburgalarınızın altına battığını fark edebilirsiniz)
– Solunumda duraklamalar varsa,
– Vücutta hızla yayılan döküntüler varsa,
– Deri, dil veya dudaklarda morarma varsa,
– Cilt solgun veya soğuk ve nemliyse,
– Nöbet geçiriyorsa (konvülsiyon, bayılma),
– Uyanmaz veya uyanık kalmaz.